top of page
Søg
  • Forfatters billedeJanniche Vistesen

4 vigtige ting du skal undgå i dit parforhold!

I denne tid bruger du højst sandsynligt ekstra mange timer sammen med din partner, og hvad gør det ved jeres parforhold?

Forsker og psykolog John Gottman har lavet research omkring parforhold i over 40 år. Han er kommet frem til 4 faktorer ( også kaldet de 4 ryttere i apokalypsen), man skal være meget opmærksom på, hvis forholdet ikke skal ende med et brud. De ”4 ryttere” kan blive vores forholds undergang. Mange tror at deres parforhold går dårligt pga. kommunikationsproblemer, mangel på intimitet, dårligt sexliv osv. Men i virkeligheden er det disse 4 faktorer der ud fra forskningen er de største ”synder” i vores parforhold.


Kritik:

Hver gang du kritiserer din partner undertrykker du et behov for at blive mødt, set og forstået. Alle par brokker sig fra tid til anden og det er meget naturligt, men tænkt en ekstra gang over, hvad du vil have ud af din kritik.

Kritikken kunne lyde sådan: Nu kommer du igen for sent, det altid mig der laver mad og handler ind, skal jeg virkelig tænke for os begge 2!

Det er helt sikkert, at der INTET positivt kommer ud af kritikken, kun endnu flere negative energier og modstand. Tænk over hvordan du i stedet kunne formulere dig ( en idé kunne være, at tænke på hvordan, du vil formulere dig til en god ven eller veninde i samme situation)


Foragt:

Når du kommuniker med foragt for din partner bruger sarkasme, latterliggørelse, du kalder din partner for navne og efterligner eller bruger kropssprog som øjenrulning.

Foragt er langt være end kritik og den største årsag af de 4 faktorer til et brud. Foragt i et forhold er altødelæggende og skal stoppes hurtigst muligt. Det kan medføre store personlige ar, som kan følge dig resten af livet.


Forsvar:

Forsvar er det typiske svar på kritik.

Ex.: Jeg fik ikke handlet fordi der igen var kø på motorvejen, jeg fik et møde i sidste øjeblik og kunne ikke nå at ringe hjem.

Når vi føler os uretfærdig beskyldt, vælger vi ofte at gå i offerollen og forbliver derved i den negative kommunikationsspiral.

Inden du helt automatisk går i forsvar, så prøv at trække vejret dybt og sæt dig i din partners sted. Kritik og forsvar kører på autopiloten i mange forhold, men hvis det ikke bliver stoppet i tide, vil i ende med at gå fra hinanden.


Stenmuren

Er lytterens tilbagetrækning fra konflikten. For eksempel, når en partner fortsætter med at være tavs i et argument, kan konflikten eskalere på grund af hans eller hendes manglende respons på sin ægtefælle.


Kan du genkender nogle af disse faktorer fra dit eget parforhold?


Jeg tror det er svært for de fleste af os ikke at nikke genkendende til en eller flere af de 4 faktorer.

Spørgsmålet er bare for meget de fylder i vores parforhold.

Vi er alle sammen et produkt af vores egen opvækst og bagage fra fortiden. Helt ubevidst har vi mønstre der automatisk gentager sig, når vi bliver tricket af forskellige ting fra vores partner.

Og ofte er vi ikke engang beviste om hvad det er, vi reagerer bare.


Står du i øjeblikket i et parforhold, hvor en eller flere af de ovennævnte 4 faktorer fylder for meget i dit forhold og har du/I svært ved selv at bryde de dårlige mønstre, er i altid velkommen til, at kontakte mig telefonisk eller på mail.

.


1.111 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page