Søg
  • Janniche Vistesen

Hvordan har dit parforhold det?

Opdateret: 5. nov. 2020

Overvejer du og din partner terapi, men har svært ved at tage det første skridt.

Min erfaring siger mig, at rigtig mange par på et eller andet tidspunkt har overvejet, at gå i parterapi, Men næsten lige så mange bliver enige om, at vente og se tiden an. Hvorfor er det sådan?

Der er flere faktorer der kan spiller ind. Nogle af dem er:


- Hvilken terapeut skal man vælge

- Pengene det koster

- Tiden der skal investeres

- Mangel på ressourcer i hverdagen


Jeg tror at vi generelt i vores samfund skal lære, at tænker terapi ind i vores liv på en helt anden måde end vi gør i dag. Vi skal på en eller anden måde prøve, at få en forståelse for, hvor vigtigt det er at prioritere udvikling og omsorg i vores forhold. I hvert fald hvis vi ønsker, at forblive sammen. Hvis der er børn i forholdet, tænker jeg, at man bør føle det som en naturlig pligt, at gøre hvad man kan for at balancere sit forhold og passe på kærligheden.

Det gjorde jeg ikke selv, med min søns far og det fortryder jeg i dag. Jeg tror ikke, at det havde gjort, at vi var blevet sammen, men jeg ville kunne tænke tilbage på vores forhold og brud med en bedre samvittighed. Derudover ville vi have fået en større forståelse for hinandens forskelligheder gennem terapien. Det havde været til stor fordel for vores relation i dag.

En dygtig terapeut kan give dig nogle redskaber på få sessioner, der kan forbedre dit parforhold på rigtig mange områder. Som parterapeut er jeg stor tilhænger af konkrete redskaber. De par jeg har haft i terapi, har haft stor succes med dem og bliver hurtigt ”selvkørende”.

Jeg ser et parforhold lidt som en smuk pyramide, der kræver et solidt fundament for, at den ikke vælter uanset "vejrforholdene".


Og hvad er et solidt fundament så ?


Værdier er et godt sted at starte . At kende sine egne værdier og finde fælles værdierne for parforholdet, ser jeg som et af de vigtigste redskaber for et godt fundament.

Hvornår talte dig og din partner sidst om jeres værdier? og har i nogensinde afstemt dem

?

I dette indæg giver jeg dig en vejledning til værdiafklaring.


Hvorfor er det så vigtigt, at kende sine værdier?


Det er fordi at værdier simpelthen er et udtryk for, hvad der betyder noget for dig og gør dig glad.

Lad os f.x. antage, at du er en meget eventyrlysten person, der elsker at rejse og opleve nye ting. En dag møder du en mand eller kvinde, som du forelsker dig hovedkulds i. Efter noget tid finder du ud af, at din nye partner er udpræget hjemmemenneske og helst holder ferie i sin egen baghave. Da du er smask forelsket, vælger du at blive hjemme og holde ferie sammen med din partner. Det gør du måske både første år, andet år og tredje år! Men lige så stille mærker du, at du bliver mere og mere utilfreds – du føler dig i ubalance. Du mangler dine eventyr!! Måske skælder du endda din partner ud og anklager ham eller hende for, at have holdt dig tilbage dig fra en af de ting du elsker allermest. Det der sker her er, at I ikke har fået snakket om jeres fællesværdier og de ting der betyder mest for jer hver især.

I kan sagtes få et velfungere parforhold, uden at jeres værdier er fuldstændig ens. Det vigtigste er, at I finder nogle gode fælles værdier og giver plads til, at I kan dyrke de værdier, der ikke er tilfælles.


Eksempler på værdier kan være:


Frihed, sundhed, familie, kreativitet, spiritualitet, kærlighed, fysisk kontakt, respekt, samhørighed, forandring, gavmildhed, taknemlighed, rummelighed, musik, udvikling, eftertænksomhed, stabilitet, tryghed, lidenskab, passion. Kan du genkende en værdi eller flere der betyder noget for dig? Byg gerne selv videre på listen.


Det kræver lidt arbejde at finde sine værdier, det handler nemlig om hvordan du føler og ikke hvordan du tænker. Hvis du tænker for meget kommer du nemt til, at overtage andres værdier.


Der er flere gode metoder til, at finde sine egne værdier.

Jeg foretrækker selv denne metode:


Tænkt på de aktiviteter der giver dig mest glæde og skriv dem ned. Kig derefter din liste igennem og spørg dig selv, hvad det er for en følelse de forskellige aktiviteter giver dig. Her er 3 eksempler:


-Jeg elsker at lave mad – det giver mig en følelse af kreativitet – værdien er kreativitet

-Jeg elsker at løbe en tur – det giver mig en følelse af at være sund - værdien er sundhed

-Jeg elsker at spise familiemiddag så ofte som muligt, det giver mig en følelse af sammenhørighed – værdien er samhørighed.


Hvis du endnu ikke er bevidst om dine egen værdier, vil jeg anbefale dig, at bruge lidt tid på at finde dem før dig og din partner kigger på jeres fællesværdier.

Nedenfor finder i et værdiskema også kaldet Livskompasset. Jeg vil anbefale, at I printe skemaet ud og udfylde det sammen.

Jeg har givet hver boks en værdi, ud fra de generelle værdier, vi alle sammen har i større eller mindre udstrækning. Hvis en værdi ikke har relevans for jer, springer i den blot over eller bytter den ud med en anden. I må meget gerne udvide skemaet med andre fællesværdier end dem der er nævnt. Hvis en boks virker irrelevant for dig, lader du den bare være tom. Hvis du kører fast i en boks, så spring den over og vend tilbage til den senere. Angiv dernæst i den øverste lille firkant, i hver af de store bokse på en skala fra 0-10, hvor vigtig disse værdier er for dig på dette tidspunkt i dit liv (0=ingen betydning, 10= ekstrem vigtigt) Det er okay hvis flere firkanter har den samme score. Endelig skal du i den nederste lille firkant, i hver af de store bokse på en skala fra 0-10 angive, hvor mange point du reelt kan give denne værdi i forhold til hvordan du lever efter den i dag.


Jeg håber du og din partner finder redskabet brugbart og I er selvfølgelig altid velkommen til, at kontakte mig for eventuelle spørgsmål enten via mail eller telefon.


76 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle