Søg
  • Janniche Vistesen

Skilsmisse, delebørn og fremtiden

Opdateret: 31. juli 2020

I skrivende stund er det 6 år siden, at min søns far og jeg besluttede os for at gå fra hinanden.

Der er 2 uger tilbage af skolens sommerferie og det har desværre ikke været en af de somre, hvor vores forældresamarbejde har fungeret optimalt.

Jeg blev færdiguddannet parterapeut for ca. 4 mdr. siden og føler, at jeg nu burde være stærkere i min måde, at håndtere min ex-mand på, men må sande, at jeg desværre bliver ved med, at gentage samme uhensigtsmæssige mønstre!


Efter en endnu mindre uheldig sms-debat den anden dag, kiggede jeg på min reol med litteratur fra studietiden og valgte at genlæse den fantastiske bog ” Far, mor, børn og skilsmisse”.. en bog jeg tænker, at jeg burde læse mindst en gang om mdr. det næste år! Så jeg husker og ikke mindst lærer, at blive på egen banedel og ikke være så udadreagerende, hver gang jeg bliver ramt på mine følelser. Jeg er fuldstændig bevidst om mit behov for kontrol hvad angår min søn (det kan psykologer give mig en masse gode årsager til), men nu er min søn så gammel, at jeg bliver nød til at give mere slip og have mere tillid.


Der kan være mange årsager til, at man ikke længere er sammen med det mennesker, man har valgt at få et barn med. Men med mindre, at man har levet i et forhold med forskellige typer vold og andre forfærdelige ting, vælger man ikke den nemmeste udvej i livet ved, at gå fra hinanden. Hvor svært det bliver, finder man først ud af med tiden. Nogle få forældre er heldige og finder en relativ god balance efter skilsmissen. Men de fleste vil opleve forskellige perioder på godt og ondt. Jeg vil her lige pointere, at jeg kun skriver om forældresamarbejdet og ikke hvordan ens liv ellers udformer sig.


For mit eget vedkommen kan jeg siger, at min søns far og jeg har klaret det forholdsvis godt, Men hvad betyder forholdsvis godt så? Jo det betyder, at vores søn er vokset op i så trygge rammer som muligt under omstændighederne, far og mor bor tæt på hinanden, er ikke flyttet sammen med nye partnere, har formået at fejre hver eneste jul og fødselsdag sammen (også selvom det ikke altid har været lige behageligt for os) og har aldrig talt dårligt om hinanden eller skændtes foran vores søn. Vi har en meget lille familie og det været en stor prioritet for mig, at holde sammen på min søns vigtigste tilknytningspersoner. Nu fylder han snart 10 år og familie på begge sider deltager i hans fødselsdag.


Det lyder meget rosenrødt det hele og der er selvfølgelig også en anden virkelighed bag kollisserne.


Min søns far og jeg er som dag og nat – jeg tror faktisk, at det er svært, at finde to mennesker, der er så forskellige som vi er. Vi kan være bedste venner den ene dag og ugen efter bander vi hinanden langt væk. Visse typer konfrontationer er vi efterhånden vant til og kommer hurtigere videre. Men ind i mellem er konflikterne af en sådan grad, at de kan vare i flere uger. Det er både drænende, utrygt og meget frustrerende.Men trods konflikterne er der en kærlighed der binder os sammen, kærligheden til vores søn der overgår alt andet.


Vores sidste konflikt har varet det meste af sommeren og er årsagen til, at jeg skriver denne Blog.


Jeg vil gerne hjælpe andre forældre i min situation, både når de står i skilsmissesituationen og når de efterfølgende, har svært ved, at få samarbejdet til at fungere optimalt.

Jeg kan helt sikkert anbefale alle par der overvejer, at gå fra hinanden, at læse hele bogen ” far, mor og skilsmisse”. Bogen er lang og jeg har valgt, at plukke de ting ud, som jeg selv finder allervigtigst. Jeg gengiver også nogle af bogens citater og håber de giver stof til aftertanke..


Rigtig god fornøjelse

Fra Bogen ”far, mor og skilsmisse” skrevet af Annette Due Madsen, Leder af center for Familieudvikling

Hvordan man skaber et godt samarbejde og tager ansvar


At være forældre er grundlæggende, at have ansvar for et barns opvækst. Det betyder omsorg, kærlighed, nærvær, sundhed, sociale og intellektuelle udfordringer, stimulation og så ikke mindst alt det vi kalder opdragelse.

Når vi tager beslutningen om, at gå fra hinanden, er der mange forhold, som er afgørende for at etablere et godt forældresamarbejde, her vil jeg kort fremhæve tre centrale ting:

1. Forhindre provokerende kommunikation – kommunikere med gensidig respekt

2. Etablere klare aftaler for samarbejdet

3. Bestræbe sig på en konstruktiv forhandlingsstruktur

Beslutning om deleordning – hvad skal man kigge på?

- Hvem er barnet mest knyttet til?

- Bor forældrene langt fra hinanden eller tæt på hinanden

- Hvad er barnets alder

- Barnets robusthed og evne til at omstille sig

- Barnets tilknytning til søskende

- Forældrenes arbejdssituation

- Barnets skole/institution/fritidsinteresser

- Og ikke mindst: kan forældrene samarbejde

Ved valg af ordning kommer forældrenes følelser og afsavn ofte ind og spiller med, men her er det vigtigt, at man som voksen er i stand til at skelne egne følelser fra barnets behov.

Mange børn og unge går med bekymringer, som om de var voksne, Derfor:


- Støt barnet i at fastholde traditioner fra før skilsmissen

- Samarbejde om fødselsdage, jul og konfirmation

- Respekter barnets behov for at bevare kontakten med familie og venner på både mors og fars side

Citat af Berger Hareide


Utallige undersøgelser påpeger,

at den vigtigste opdragelsesfaktor

i et barns liv er forældrenes adfærd- også den de har overfor hinanden.


Hvad synes børnene er det sværeste ved skilsmisser?

Ud fra en spørgeundersøgelse hvor skilsmissebørnene har skulle vælge 3 ud af 9 svarmuligheder i forhold til hvad der er sværest når far og mor bliver skilt, er svaret følg.:

- Hvis man skal flytte fra sine venner (67%)

- Hvis forældrene ikke kan tale sammen eller er uvenner (66%)

- Hvis man skal vælge, hvem af sine forældre man vil bo hos ( 60%)


En del børn peger også på andre ting der er svært:


- Hvis man skal flytte skole (49%)

- Hvis forældrene vil bo langt fra hinanden (47 %)

- Hvis man skal flytte til et andet hjem (37%)

- Hvis man ikke må være med til at bestemme, hvor man vil bo (34%)

Citat af Arne Dahl, Præst og Forfatter


Børn længes efter tid og nærvær.

Dermed udfordres vi voksnes rastløshed, vores uro og vores gøremål.

Der skal ro til for at se.

Oplevelse af flere brud gennem barndommen

En tematik, man ofte ikke er så opmærksom på, er at mange børn efter et brud må opleve ikke bare nye relationer til nye børn og voksne, men at de også må opleve flere brud igennem deres opvækst. En ung fyr Jesper, fortalte netop, at det sværeste sådan set ikke var, da hans far og mor gik fra hinanden, da han var lille, men mere det brud, han havde oplevet mellem hans far og bonusmor. Han havde kendt sin bonusmor i 14 år, altså igennem hele sin barndom. Han havde altid haft et tæt forhold til hende og ligeledes til hendes søn, der var et år ældre end Jesper. En dag besluttede hun sig for at gå fra Jespers far og han ville derefter ikke høre hende omtalt med et ord. Det er meget meget underligt, at en omsorgsperson der har betydet så meget i ens liv pludselig er borte.


I forhold til papforældre har børn ingen rettigheder, heller ikke selvom de har knyttet sig til dem måske igennem flere år. Papforældre har heller ikke krav på samvær med de børn der ikke er deres egne efter et brud, heller ikke selvom de måske har en tæt tilknytning til deres tidligere partners børn.

De psykiske konsekvenser for børn ved adskillelse fra disse vigtige tilknytningspersoner, er der endnu ikke set nok på rent fagligt, men helt klart er det, at børn, der lever tæt sammen med voksne knytter sig og bruger disse voksne som vigtige personer i deres identitetsdannelse og udviklingsproces. Og forsvinder disse vigtige voksne, også selvom det ikke er deres biologiske far eller mor, er der tale om betydelig tab med risiko for øget sårbarhed. Den sorg et barn kan have over et tab af en bonusforældre kan tage flere år.


Citat af Moder Theresa


Den største hunger i verden er den efter kærlighed,

Kærligheden er en frugt der altid er sæson for,

Og som er inden for rækkevidde for enhver hånd.

128 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle