top of page
Søg
  • Forfatters billedeJanniche Vistesen

Skal vi skilles eller prøve en alternativ samlivsform?

På grund af min store interesse for forskellige familiekonstellationer, skrev jeg i december 2020 en kronik til Jyllandsposten om COLA-forhold (couples living appart), som du har mulighed for at læse her på min hjemmeside.

Jeg fik en del positiv feedback på min kronik, men oplevede også, at især ældre mænd blev provokeret af indholdet. Jeg tænker at denne forskel i reaktionerne, kan være et bevis på, at samfundet og måden vi vælger at leve på i dag, bevæger sig i en anden retning.

Familiernes levevilkår har ændret sig markant de sidste årtier, kernefamilien med far, mor og børn suppleres nu i stigende grad af andre samlivsformer.


Jeg synes personligt, at mange er for hurtigere til at gå fra hinanden, og måske kan man kigge på andre muligheder for forholdet. Måske kan kærligheden og gnisten genfindes, hvis rammerne for forholdet ændres. Jeg tænker at de fleste børn vil foretrække en far og mor der stadig er kærester på forskellige adresser, hvis alternativet er skilsmisse og det der senere kan følge med: Ny familier - en papfar, en papmor, papsøskende, endnu en flytning, måske skoleskift og nye venner.

Jeg tror de fleste af os kender de konstellationer der kan komme på kryds og tværs med dine børn og mine børn. Så måske kan en anden livsform end den vi traditionelt kender til være en mulighed, inden man opgiver det hele. Om ikke andet for børnenes skyld. Som parterapeut oplever jeg, at hovedårsagen til de fleste brud, at dårlig kommunikation og mangle på intimitet. Og at adskillelse og små pauser fra hinanden kan gøre en radikal forskel for parforholdet.


Lad os kigge på nogle af de primære udfordringer i en traditionel familie:


Ofte arbejder begge voksne ude og der kan være en tendens til en stresset hverdag, hvor alt skal planlægges. Intimiteten kan hurtigt komme til at halte bagefter midt i travlheden og den skarpe planlægning i børnefamilien. Langsomt glider kæreste-følelsen væk i hverdagens tusinde gøremål – med risiko for at man ikke igen, vil kunne nå hinanden følelsesmæssigt. Derfor kan nogle par med tiden se en fordel i at klare hverdags-travlheden hver for sig og give hinanden et frirum uden børn.

Det kræver planlægning og økonomi med 2 adresser og fælles børn, men det kan i den sidste ende være billigere og bedre for alle parter end skilsmisse.


Hvad er COLA og LAT Forhold?


COLA-forhold eller LAT-forhold (Couples Living Apart/Living apart Together) er definitionen på Par der bor i hver sin bolig enten med egne børn eller ingen børn,


Årsager til at vælge et Cola/LAT-forhold


• Et bevidst valg fordi det føles bedre for parret at bo på 2 adresser og passer ind i den livsstil de hver især vil leve. (større frihed eller andre fordele)

• Økonomisk og social uafhængighed for kvinder.

• Arbejde – den ene part har af karrieremæssige årsager et job længere væk.

• Sammenbragte familier – en måde at undgå for meget nyt for børnene (skoleskift, udfordringer med familieregler, levemåder)

• Unge par – der skal “se hinanden an i længere tid”, inden de forpligter sig helt.Udfordringer i Cola-forhold


Økonomisk er det sjældent en fordel at leve hver for sig med dobbelte udgifter til bolig og dagligdagen. Undtagelsesvis kan være hvis udgangspunktet er skilsmisse, bodeling og børnebidrag. Den anden udfordring er tilliden til hinanden. Begge parter skal virkelig bestræbe sig på, at være 100% ærlige. Forventninger og personlige værdier skal jævnligt afstemmes og klarlægges.

Når par vælger denne samlivsform er det stadig det sådan, at en del par bliver stillet overfor tvivl udefra – fra venner, familie. Hvorfor gør I det? Elsker I ikke hinanden nok til at leve med sure sokker?” eller andre pågående spørgsmål. Men tendensen er kommet for at blive – og det er stigende i sin tendens.

492 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page